Siktet inställt

En helt ny värld öppnade sig för mig. Jag var inte ensam. Långt därifrån. På gott och ont. Det fanns många som var transplanterade. Som levde vanliga liv. Min första transplanterade vän såg helt normal ut. Frisk, glad och energisk. På Facebook fanns det grupper fullt med folk – transplanterade, som väntar, anhöriga. Stöd i massor. Varför hade jag inte kommit i kontakt med det här tidigare?

Jag började omformulera min inställning att det här var början på slutet, till att det här var början på något nytt. Jag skulle klara det här. Om andra hade gjort det, varför inte jag? Min annalkande katastrof hade nalkats. Nu kunde jag börja leva på riktigt. Fullt ut.

Jag fick höra talas om WTG. World Transplant Games. Idrottstävlingar för transplanterade. OS för transplanterade. Och jag fick veta att 2015 kommer spelen gå av stapeln i Buenos Aires, Argentina. Sydamerika som var min nästa punkt på reselistan. Jag bestämde mig där och då, samma kväll som jag sattes upp på väntelistan, att jag ska vara med i Argentina och jag ska ställa upp i triathlon!

8.WTG2015_logo_150(1)

8.Skärmavbild 2014-06-15 kl. 12.29.20

Det gick också upp för mig att det var många som väntade. Och alla klarade sig inte. För vissa blev väntan för lång.

Det är fel att kalla väntelistan för en lista. Det ger intrycket av ett papper med nummer från 1 till 800, och att man bockar av alla i ordning en efter en. Helt fel. Det är mer som ett väntrum där det sitter ca 800 personer. Och ingen har en aning om vem som kommer ropas upp härnäst.

Det beror helt på om de som blir donatorer matchar någon eller några i väntrummet. Blodgrupp, kroppsstorlek, antikroppar. Många variabler spelar in. Samt den som är i störst behov för stunden. Jag visste att även om jag fick vänta flera år innan det kom ett hjärta som passade mig, så kunde det dagen innan kommit in en annan person i väntrummet som också var en lämplig mottagare för just det hjärtat. Var den personen sjukare än jag, då ropades inte mitt namn upp.

Jag ställde in mig på att få vänta länge.

AB1005Väntrumsbild.

, , , , , , , ,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera