Vo2testcenter och en bock

Igår var det dags för tester hos Vo2testcenter – maxpuls, maximal syreupptagningsförmåga, mjölksyratröskel och ultraljudsmätning. Baseline för att kunna lägga upp ett effektivt träningsschema inför Vasan.

Snacka om att jag var nervös.

Tänk om det inte gick bra? Tänk om testerna visade att jag är i usel kondition och inte kommer kunna genomföra loppen? Tänk om Lena och Richard säger ”Ha! Trodde du..? Att du skulle..? Med de här resultaten..? HA! Det kan du glömma!”

Och så Birger som filmar allting.

Det hela började bra. I cirka fem minuter. Ultraljudsmätning på triceps, höftkam och mage. Sen kom vi till låret. Hum. Jag hade stått och tänkt medan Richard mätte hur jag skulle föra fram det hela. Det fick bli rakt på.

”Ja, jo, nu är det ju så – att jag har inga trosor på mig.”

 

Tystnad.

 

Eftersom jag skulle göra ett cykeltest så ville jag undvika skavande sömmar, samt att de enda rena par jag hade var av den nyfikna sorten – dvs de vill upp, upp, upp. Så jag körde commando.

Det blev Lena som fick göra lårtestet, så gick grabbarna och kameran ut.

Efter det kändes det inte lika nervöst att cykla. Jag menar hur mycket mer kunde jag göra bort mig?

Testet: Cykla med samma hastighet (70 RPM) samtidigt som motståndet ökar successivt i intervaller, med en mask runt ansiktet som mäter syre och koldioxid. Innan varje motståndsökning tas även ett blodprov i fingret för att mäta laktatnivåer (mjölksyra). När Richard såg att jag hade kommit över mjölksyranivån och nått en platå gällande andningen, så gick vi på max. Cykla så långt jag orkade med motstånd som ökade och ökade.

Efteråt darrade benen okontrollerat. Resultaten var inte så nedslående som jag hade fantiserat ihop. Jag låg på en average/medel/acceptabel/healthy nivå för de flesta parametrar. Men det finns saker att jobba med, och till veckan ska jag och Lena sätta ihop en detaljerad träningsplan från nu till Vasan, med målet att klara av loppet på 7-8 timmar. Eller nio. Tio kan funka det också..

SATS-Lena och Vo2testcenter-Richard

Idag tog jobbet mig till Gävle där jag föreläste för ca 140 anställda inom landstinget – IVA, narkos, operation, administration. Jag fick en bock som de tyckte att jag skulle bränna upp. Imorgon tar dagen mig till skidtunneln i Torsby och tredje träningspasset med Henrik. Det blir inga sju-åtta timmar då inte.

Men kanske fyra!

MOD i Gävle

Gävlebocken

Träning

Torsdag - Tester på Vo2testcenter

Fredag – ingenting.. rask promenad hem från tåget.

, , , , , ,

2 kommentarer till Vo2testcenter och en bock

  1. Anton B 29 november, 2014 at 09:23 #

    Är själv lite sugen på att testa mig för att reda ut vart man ligger och vad man bör bättra sig på.
    Vad kostade de testerna som du beskriver ovan?

    • Emma Dalman 29 november, 2014 at 20:47 #

      Hej hej Anton! Ett kombinerat mjölksyratröskel- och maximalt syreupptagningstest kostar 1.500 kr, kroppskomposition med ultraljud går på 400 kr och maxpulstestet är också 400 kr – nu blir jag sponsrad så vi testade allting, men som vanlig motionär kanske inte allt är nödvändigt. Kolla in http://www.vo2testcenter.se och kontakta dem om vad de rekommenderar utifrån dina mål och förutsättningar! Lycka till! :)

Kommentera